Bij online marketing is de vindbaarheid via zoekmachines uiterst belangrijk, maar regelmatig wordt er de vraag gesteld: “Gaan we investeren in zoekmachineoptimalisatie of zoekmachineadverteren?”. Ik zou zeggen, investeer in beide! Er zitten veel voordelen aan het combineren van SEO en SEA. In deze blog lees je over vier manieren waarop ze elkaar kunnen versterken. Maar eerst moet het duidelijk zijn wat SEO en SEA precies inhouden, te beginnen met SEO.
Zoekmachineoptimalisatie
SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands is dat zoekmachineoptimalisatie. SEO is het onderdeel van zoekmachinemarketing dat zich bezighoudt met het verhogen van de zichtbaarheid in de organische resultaten. Dit zijn de zoekresultaten waarbij je niet betaald voor bezoekers die via de zoekmachine je webpagina bezoeken. Onderdelen van een SEO strategie zijn onder meer linkbuilding, zoekwoordoptimalisatie in teksten, mobielvriendelijkheid en URL’s om een aantal op te noemen. Door effectief deze SEO technieken te gebruiken is het mogelijk om niet alleen meer, maar ook de juiste bezoekers naar gewenste webpagina’s te trekken. Een voordeel van SEO is dat een hoge positie in zoekmachines zorgt voor meer bekendheid en vertrouwen.
Zoekmachineadverteren
SEA staat voor Search Engine Advertisement, zoekmachineadverteren in het Nederlands. SEA is het onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij je zichtbaarheid verkrijgt door voor je positie in de zoekmachines te betalen. Dit werkt door middel van tekst- en beeldadvertenties of via productadvertenties. Bij het aanmaken van een zoekcampagne in AdWords (Google Ads) stelt de adverteerder zoekwoorden in. De advertenties worden vervolgens op Google getoond wanneer iemand op zo’n zoekwoord zoekt. Een voordeel van SEA is dat je je zeer specifiek op een bepaalde doelgroep kan richten. Google geeft bij advertenties duidelijk aan dat ervoor betaald wordt, in de meeste gevallen staat er dan bovenaan Adv. naast de URL zoals in het voorbeeld hieronder.

Hoe SEA de SEO kan versterken
Een eerste manier om de SEO te versterken met SEA is door organische optimalisaties met Google Ads-data te bekijken. Met Google Ads Zoekwoordplanner heb je beter inzicht in de prestaties van zoektermen dan bij organische data waarbij je zelf mogelijke zoekwoorden googelt. Zoekwoordplanner laat je bijvoorbeeld zien welke keywords de meeste omzet opleveren of welke juist een hoog conversieratio hebben. Met deze data kan je bepalen welke zoekwoorden het hoogste omzetpotentieel hebben en met organische data kan dit niet. In Google Ads kan je ook gemakkelijk organische data en betaalde data vergelijken. Zo kan je bijvoorbeeld de algemene prestaties van organische zoektermen en betaalde tekstadvertenties inzien om die met elkaar te vergelijken.
Een tweede manier is het testen van zoektermen met een Google Ads-campagne. Dit doe je als je bepaalde zoekwoorden wilt gebruiken in je SEO, maar je weet niet of die woorden de juiste doelgroep aantrekt. Je maakt een campagne aan met de zoektermen die je wilt testen en laat die draaien totdat je genoeg data hebt om een conclusie te kunnen trekken. De termen met de hoogste omzet, doorklikratio of conversieratio kan je vervolgens gebruiken in jouw zoekmachineoptimalisatie.
Hoe SEO de SEA kan versterken
Voor het versterken van de SEA met SEO zijn er ook een aantal manieren. Eén daarvan is Google Search Console-data gebruiken voor het uitbreiden van campagnes. Met Google Search Console-data kan je zien welke organische zoektermen jouw websitebezoekers hebben gebruikt. Dit kan zelfs per pagina worden bekeken. Door de meest relevante woorden eruit te filteren heb je een lijst met waardevolle zoekwoorden die je kan gebruiken voor de uitbreiding van de Google Ads-campagne.

Een andere manier is het doen van zoektermenonderzoek voor de structuur van je campagne door zelf zoektermen te Googelen. Door te kijken naar de woorden die Google vervolgens aanraadt krijg je inzicht in de termen die vaak worden gebruikt. Waarschijnlijk zullen er termen naar boven komen waar je nog helemaal niet aan had gedacht. Zo zitten er ook longtail-zoektermen in die je kan gebruiken voor je Google Ads-campagne. Als je de zoektermen groepeert op basis van zoekintentie kan je achterhalen wanneer iemand een bepaalde zoekterm gebruikt. Wordt de term aan het begin van het beslissingsproces opgezocht, aan het eind of juist ergens tussenin? Als je dat weet kan je de campagne baseren op data en niet op een wilde gok.
Benieuwd hoe Sterklant de SEO en SEA doet? Kijk op onze ‘Marketing’ pagina om er meer over te lezen.
Conclusie
In conclusie, je hoeft helemaal niet te kiezen tussen SEO en SEA. Sterker nog, het is juist verstandig om de twee te combineren. SEA kan de SEO versterken door organische optimalisaties met Google Ads-data te bekijken en door zoektermen te testen met een Google Ads-campagne. En SEO kan SEA versterken door Google Search Console-data te gebruiken voor het uitbreiden van campagnes en de structuur van je Google Ads-campagne te baseren op data van zoektermenonderzoek. Dat is de sterke combinatie van SEO en SEA.